Någon som kommer ihåg barnprogrammet ”Ika i rutan”? Nä, det gjorde inte jag heller när min mor och jag talade barndomsminnen, och detta namn dök upp. Hon började beskriva, och jag kände kanske litegrann i bakhuvudet att det ringde en dov klocka. Nyfiken som jag ändå är tänkte jag, att någonting av detta finns säkert på (my beloved) youtube! Och tänka sig, det gjorde det! Och tänka sig igen, jag är 100% säker på att jag sett detta förut!

Jag tittade igenom ett par avsnitt, och började fundera på det där halvdjupa planet som man kommer in på ibland. Tänk om någon skulle hitta på något liknande barnprogram idag? Skulle det ens visas? Knappt, kom jag flyktigt fram till. Inte för att det är speciellt kontroversiellt på något sätt, utan mest för att den här Ika mer skrämmer än underhåller barnen, gissar jag. Människan har gått på mimskola i la France och nån slags dans/balettskola, och utförde många suspekta dansnummer i sitt program, bland annat.

Som en människa i sina övre tonår kan jag se på detta och skratta, egentligen är det ett helt sjukt bra och roligt program. Men när en ser igenom sånt en vet att en sett förut, får jag en svag känsla av obehag. Detta tyckte jag var läskigt en gång i tiden, och då ingick jag ju ändå i programmets målgrupp. Så, vad hade hänt om någon hade kommit till Svt med samma koncept? Hade de tagit det?

Enjoy hörni, känns det igen?

YouTube Preview Image

(Ika är föresten samma människa som spelar Virginia i ”Låt den rätte komma in”. Så vet ni.)

Puss!